Adempauze

just breatheIs het je wel eens opgevallen? Als je rustig en diep ademt, is er ná de uitademing een korte, natuurlijke adempauze. Diep en langzaam ademen is belangrijk en kun je makkelijk aanleren. Hoe adem jij? Ben je je bewust van je adem of houd je je er eigenlijk niet zo mee bezig? Dat zou natuurlijk kunnen, want je hoeft er uiteindelijk helemaal niets voor te doen. Ademen gaat helemaal vanzelf.

Je kunt via je adem in contact met jezelf komen. En dat kan handig zijn om de signalen die je lichaam en geest afgeven op te kunnen vangen. Als je rustig en diep inademt, waarbij je buik uitzet en je longen volstromen met zuurstofrijke lucht, wordt deze gevolgd door een langere uitademing. En dan volgt die adempauze. Alsof je even in het niets bent…. er is geen inademing en geen uitademing…. en dan wacht je rustig tot de inademing zich vanzelf aandient. Als je dit vaker doet, word je je meer bewust van je lichaam en ga je signalen ervan voelen en begrijpen. Dan voel je gevoelens en merk je welke behoeftes je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen.

Goed ademen geeft levenskracht. Je hartslag wordt rustiger en spieren ontspannen zich. Alle cellen in je lichaam zijn afhankelijk van het bloed voor de zuurstoftoevoer en die wordt door deze manier van ademen verbeterd. Neem jezelf voor rustig en diep ademen tot een gewoonte te maken. Telkens als je er aan denkt kun je je aandacht naar je adem brengen. Bijvoorbeeld als je in de rij staat voor de kassa of terwijl je de tafel dekt, de vaatwasser leegruimt, tijdens het lopen, als je de telefoon aanneemt of als je in bed ligt en de slaap niet kunt vatten. En zo kun je nog wel meer bedenken waarbij je je aandacht naar je adem brengt. Niemand heeft dat in de gaten. Het kan zelfs tijdens een gesprek, terwijl je toch geconcentreerd blijft luisteren naar de ander. Uiteindelijk kun je niets anders meer dan rustig en diep ademen.

Rustig en diep ademen geeft ontspanning op elk gewenst moment. En als je ontspannen bent is er ruimte voor scheppende gedachten, ideeën (ingevingen) vallen je dan ‘zomaar’ in.