Ben jij attent?

Om attent te kunnen zijn moet je opmerkzaam zijn. Maar hoe ben je opmerkzaam? Door in het NU te zijn en met je aandacht bij alles wat je doet. Dus te voelen hoe je zit, staat of ligt en op te merken wat er in je lichaam gebeurd. Opmerkzaam zijn naar je lichaam, je geest, je gedachten, emoties en stemmingen. Je bewust worden van je omgeving. Het opmerken van je eigen gevoelens, maar ook die van de ander.

Attentheid, SLC yoga, Sylvia van Attekum

Hoe geef je nou het beste zorgvuldige aandacht? Door echt contact te maken met de ander. Kijk iemand oprecht aan, laat je niet afleiden door allerlei dingen, maar blijf tijdens een gesprek met je aandacht bij jezelf en bij de ander. Laat af en toe een stilte vallen in plaats van direct over dingen heen te praten. Luister en kijk met belangstelling hoe iemand op iets reageert. Let daarbij op lichaamstaal en luister naar de nuances in het stemgeluid. Op deze manier kun je attentheid inzetten voor jezelf en voor anderen, omdat je zorgvuldige aandacht hebt voor je eigen en andermans behoeften.

Daarnaast zou je wat vaker de stilte op kunnen zoeken, zodat je meer open gaat staan voor wat je hart te zeggen heeft. Stilte helpt je attent te worden op wat de geest je wil influisteren. Maar bovenal vinden mensen het fijn als er aan ze wordt gedacht. Jij toch ook?