Eenvoud, rust en stilte…

In een wereld waarin zoveel keuzes en meningen zijn, zoveel geluid is en waarin alles maakbaar lijkt te zijn, besef ik me steeds meer dat een leven in eenvoud, met veel momenten van rust en stilte, het antwoord is. Het antwoord waarop zul je je afvragen. Het antwoord op hoe ik denk gelukkig te worden. Ik denk echt dat het zó eenvoudig is. Nu ben ik in de bevoorrechte positie dat ik geen opgroeiende, rond rennende kinderen om me heen heb, waardoor die rust en stilte een stuk makkelijker te bereiken zijn. Ook dat besef ik me heel goed en ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik die keuze heb gemaakt. Al kun je betwijfelen of het een keuze is, maar daar zullen we nooit meer achter komen :-).

Ik zie om me heen hoe lastig het is om momenten voor jezelf te vinden te midden van alle stress en drukte van je werk, het gezin en het huishouden. We zijn vaak gedreven en ambitieuze mensen die zoveel mogelijk of misschien wel altijd alles perfect willen hebben. Ook het iedereen naar de zin willen maken speelt een grote rol. En dan heb ik het nog niet eens over alle gedachten waar je last van kunt hebben. IMG_83216970697560We zitten zo vaak met onze gedachten in de toekomst: ‘Als ik nou maar….. (aardiger ben, beter mijn best doe, een partner heb, enzovoort) dan… word ik gelukkig.’ Waarom zoeken we het geluk toch altijd buiten onszelf?  Of we zitten met onze gedachten in het verleden en we zijn aan het piekeren: ‘Had ik maar….. zus of zo, dan….’ Maar je kunt het niet meer terugdraaien, dus waarom laat je die gedachten steeds door je heen gaan? Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren, las ik laatst ergens. Verleg je aandacht op zo’n moment bewust naar iets waardoor je je goed gaat voelen. Zet je favoriete cd op, lees een mooi gedicht, maak een korte wandeling, bekijk de schoonheid van iets in je huis of tuin.

Door het alledaagse, vaak hectische, leven hebben we meer behoefte aan stilte en rustmomenten. Je hoeft je niet volledig terug te trekken, maar als je gedurende de dag even naar je eigen stilte kunt, dan kom je al een heel eind. Maar hoe kom je bij die innerlijke stilte? Door dingen bewust te doen, met je volledige aandacht bij wat je aan het doen bent, want dan blijven gedachten langer weg. Of door zo nu en dan gedurende de dag even stil te staan en een paar keer rustig en diep te ademen. Zo simpel kan het zijn. Door dit soort momenten in te passen in je dagelijkse routine bouw je innerlijke rust op. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je in de gaten gaat krijgen hoe goed het je doet. Zet een herinnering in Outlook of op je mobiel: 3x bewust ademen. jstbrthHoe meer je je ervan bewust wordt, hoe vaker je dit soort momenten gaat toelaten. Dit zijn de momenten waar velen het van moeten hebben, want we hebben nou eenmaal niet allemaal de tijd om dagelijks een half uurtje op een kussentje te gaan zitten om bewust de stilte op te zoeken (lucky me :-).

Hoe eenvoudiger je dag eruit ziet, hoe meer rust je ervaart. Dus probeer niet alles tegelijk te doen, maar doe de dingen één voor één. Met al je aandacht bij dat ene klusje en las daarna een pauze in. Ná inspanning komt altijd ontspanning, ook al is het maar een paar minuten of alleen een paar keer rustig en diep in- en uitademen, terwijl je langzaam je aandacht verlegd naar het volgende klusje. Hoe vaker je dit doet, hoe meer het een gewoonte wordt. En als het eenmaal een gewoonte is geworden, dan zijn die eenvoud, rust en stilte geen onbekenden meer voor je, maar een onderdeel van jouw dagelijks leven. Bijkomend voordeel is, dat je door deze momenten van innerlijke stilte en rust beter in staat bent om te bepalen wat jou eigenlijk écht gelukkig maakt. Je komt in contact met je hart en daardoor ga  je misschien wat vaker nee zeggen, want nee is ook een antwoord. Op die manier zorg je goed voor jezelf, want alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor een ander zorgen.