Het roer om…

magmacentrum.nl

foto: magmacentrum.nl

De komende 3 maanden geen alcohol. Mensen die mij kennen zullen denken: “Syl geen alcohol? Ja hoor…”. Het gaat toch echt gebeuren. Maar ook geen koffie, suiker, gluten en zuivel (alleen yoghurt of kwark), minder koolhydraten en meer eiwitten. Het lijkt wel een dieet. En dat is nou net wat ik niet nodig heb.

Waarom doe ik het? 
Mijn leven lang heb ik al ontstekingen op allerlei vervelende plekken. In de puberteit zaten ze ook op mijn gezicht, vandaar alle littekens. De enige manier om het onder controle te houden (na meerdere operaties en een lange Roaccutane-kuur) was de Diane-pil. Vorig jaar kwam mijn huisarts met het bericht dat hij de Diane-pil niet meer uit wilde schrijven. De paniek sloeg toe. Ik ben al een keer eerder gestopt met de pil en toen kwam alles in alle hevigheid weer terug. En de gedachte alleen al dat dit opnieuw zou gebeuren, zorgde ervoor dat ik ten einde raad was. Mijn huisarts gaf nog een recept mee voor ± 1½ jaar en dat was het.

Via het boek De Hormoonfactor van Ralph Moorman ben ik bij de vrouwenpoli in Boxmeer terechtgekomen, waar de gynaecologe Barbara Havenith een eigen praktijk heeft. Ze is ook orthomoleculair arts en daarnaast heeft ze veel verstand van hormonen in relatie tot de huid. Afgelopen woensdag ben ik daar geweest. Er wordt nu onderzocht hoe het met mijn hormoonhuishouding zit en of mijn darmflora in orde is, want daar zit waarschijnlijk het probleem. In de tussentijd heeft ze mij aanbevolen de komende maanden de principes van oervoeding of Mediterrane voeding te volgen, om de darmen rust te geven.

Deze aanbeveling heb ik meteen de volgende dag ter harte genomen. Ik had verwacht dat ik het heel erg lastig zou vinden om me hieraan te houden, maar dat is niet het geval. Vanwege mijn vastberadenheid om hier voor eens en voor altijd vanaf te komen, blijkt het heel goed vol te houden. Het kost me eigenlijk weinig moeite. Alleen komende zaterdag ga ik een beetje zondigen. Ik ga naar Electronic Family en ik heb besloten dat ik daar 2 biertjes mag en daarna ga ik over op water of appelsap. En als we op vakantie gaan, dan is het al eind augustus, ga ik ook een weekje zondigen. Maar dan zijn we alweer 1,5 maand verder.

Gisteren Pinterest afgezocht naar lekkere glutenvrije recepten en dat zijn er heel wat. Dus die ga ik vandaag maar even uitproberen…