Hou jij van jezelf?

Accepteer jij jezelf, precies zoals je bent? Of is er een stemmetje in jezelf dat zich vaak afvraagt of je wel goed genoeg bent? Die bij voorbaat denkt dat iets niet gaat lukken of vindt dat het nooit goed genoeg is? Geloof mij, dat heeft bijna iedereen. Alleen de mate waarin we dat stemmetje serieus nemen verschilt.

a870a920071c4d3a7c11878499f96d64Zelfrespect geeft je het gevoel dat je er mag zijn en dat je goed bent zoals je bent. Als je respect voor jezelf hebt, hebben angsten, twijfels en onzekerheden minder invloed op je. We leggen onszelf vaak hoge eisen op, hoger dan dat we dat bij anderen doen. Deze eisen zijn vaak moeilijk of niet haalbaar en op die manier ondermijnen we ons zelfrespect. Het is de kunst hierin meer te ontspannen, ons te richten op alles wat goed is en waar we goed in zijn. Op die manier word je een stuk gelukkiger.

Juist vanuit een krachtig zelfbeeld en met een gezonde dosis zelfrespect ben je een mooi voorbeeld voor anderen om je heen. Je weet dan welke kwaliteit of kracht je kunt inzetten om niet van je stuk te worden gebracht als iemand niet opbouwend reageert. Daardoor krijgt onzekerheid geen kans zich te ontwikkelen. Dus formuleer positieve en krachtige gedachten over jezelf en over je kwaliteiten. Dan zal de afbrekende energie van zelf-ondermijnende gedachten en negatieve overtuigingen, die in je onderbewustzijn liggen opgeslagen, afnemen en transformeren.

Iedereen heeft zelfrespect nodig om goed te kunnen functioneren. Tools om meer zelfrespect te krijgen zijn: je talenten benutten, positief gedrag en positieve gedachten. Maar onthoud vooral wat Mahatma Ghandi ooit heeft gezegd: “Iemand kan je alleen je zelfrespect afnemen als je het hem geeft”.

Nog wat suggesties om zelfrespect te vergroten:

  • Waar ben jij goed in?
  • Mogen al jouw gevoelens er zijn?
  • Praat altijd positief tegen jezelf.
  • Praat altijd positief over jezelf.
  • Stop met jezelf te vergelijken met anderen.
  • Accepteer complimentjes en bedank voor een complimentje.
  • Doe waar je goed in bent en wat je graag wilt doen.
  • Kijk jij altijd naar de oplossing i.p.v. naar het probleem?
  • Druk je eigen wensen en gevoelens duidelijk uit.

Besef hoe waardevol jij bent: je bent uniek!