Hier en nu in de praktijk

Hier en nu in de praktijk

Ik heb deze tekst van de website meditatiekunst.punt.nl en toen ik dit las wist ik meteen dat dit precies is waar het om draait. De toepassing van meditatie of liever gezegd de stilte in het dagelijks leven. Daarom organiseer ik af en toe klankschaalavonden. In je eentje regelmatig de stilte opzoeken vereist veel discipline van jezelf en voor de meeste van ons blijkt dat in de praktijk niet zo makkelijk. Door zo nu en dan een klankschaalavond bij te wonen krijg je misschien net dat steuntje in de rug wat je nodig hebt.

Je kunt alle boeken lezen over meditatie. Je kunt alle meditatiecursussen nalopen. Je kunt jarenlang op je meditatiekussentje doorbrengen. Het stelt allemaal niet veel voor als je er in het dagelijks leven niets mee doet. Je kunt op je kussentje nog zulke mooie spirituele ervaringen hebben, je ogen sluiten en diep naar binnen gaan, maar het gaat er uiteindelijk om wat je er met open ogen in het dagelijks leven van bakt. Anders blijft het gewoon iets kunstmatigs, iets technisch. Wat heb je er aan als je op je kussentje een halfuurtje in het hier en nu kunt zijn, als je in de buitenwereld ieder moment jezelf verliest? Want leven in het hier en nu  is niet alleen de ballast van het verleden en je wensen en je angsten voor de toekomst loslaten, maar ook de confrontatie met het leven aangaan.

In de ontmoeting met de buitenwereld zal blijken in hoeverre je dat onder de knie hebt. De buitenwereld zal je duidelijk maken of dat wat je op je kussentje hebt geleerd, waar kunt maken. En vaak zul je merken hoe ontzettend je nog gebonden bent aan het verleden of toekomst. Wat je daar aan kunt doen? Gewoon bewustzijn van datgene waaraan of waar je nog vastzit. Want weet je eenmaal wat je vasthoudt, dan kun je het loslaten.

Het dagelijks leven is een leerschool waar je alles in de praktijk kunt brengen. Leven in het hier en nu is niets anders dan de uitdaging van het leven aangaan. En dat vereist moed en voortdurende aandacht en oplettendheid.