Mediteren voor iedereen

Mediteren voor iedereen – Martine Bachelor

In dit boek worden alle aspecten van meditatie beschreven op een manier die voor mij zeer goed te begrijpen is. Bijna alles wat ik las voelde voor mij als waarheid aan.

Hieronder de, voor mij, belangrijkste citaten uit het boek met cursief mijn gedachten erbij:

Het doel van meditatie is niet je geest volledig leeg te maken, maar om hem soepeler en vrediger te maken. Hierdoor besefte ik dat opkomende gedachten helemaal niet weg hoeven te blijven, maar dat ik me er ‘gewoon’ niet aan moet storen. Als je vaker mediteert ga je beseffen dat door het mediteren alle gedachten die je de hele dag hebt, minder negatief worden, je complete denken wordt dus vrediger.

Bezinning geeft diepgaand inzicht in wat er gaande is. Hierdoor zul je onderzoeken wat je voelt, denkt en doet en zul je je gaan afvragen wat de oorzaken en effecten zijn van je daden. Dit is voor mij één van de redenen om te mediteren: het naar binnen keren en jezelf beter leren kennen. En daar vervolgens consequenties aan verbinden om een beter mens te worden.

Concentratie bij meditatie brengt je terug bij het bewustzijn. Dit gebruik ik tegenwoordig tijdens mijn meditaties als ik me weer eens laat afdwalen door mijn eigen gedachten. Door me dit te herinneren en me opnieuw te concentreren breng ik mijn aandacht terug bij het bewustzijn.

Leef bewust:

  • niet oordelen en veroordelen
  • accepteer jezelf
  • probeer jezelf niet te verliezen in emoties en gedachten
  • breek met negatieve gewoonten
  • probeer bewust te zijn tijdens de dagelijkse dingen

De inspiratie om te mediteren ligt niet buiten jezelf, maar zit in je. Het is niet de reden waarom je begint met mediteren, maar de reden waarom je doorgaat met mediteren – het is niet hetgeen wat je over het pad leidt, maar het pad zelf.

Bewustwording kan niet worden teruggebracht tot één enkele ervaring. Het is een proces van onthechting, waarbij haat, hebzucht en waan (bedrog) volledig worden losgelaten. Je wordt je niet bewust van iets buiten jezelf, maar van je eigen werkelijkheid.

  • de taak van een leraar is om je te leren het heft in eigen handen te nemen, om je bewust te maken van je eigen innerlijke leraar
  • het leven zelf, dat je steeds weer opnieuw uitdagingen biedt, is de belangrijkste leraar
  • door begrip en inzicht in je eigen ervaring ontwikkel je je eigen wijsheid
  • wijsheid betekent niet kennis,  maar begrip door ervaring
  • het bevrijdende van wijsheid is dat het ook betekent aanvaarden dat je soms niet weet (wat een bevrijdende gedachte).