Zoals jij bent, zo is je wereld

Zoals jij bent, zo is je wereld

Jaren geleden kwam ik op internet deze tekst tegen (ik weet helaas niet meer wie het heeft geschreven). Deze tekst raakt mij, omdat het voor mij waarheid is. Als je dit beseft, word je wereld zoveel mooier……

Lang geleden verblijdde de taoïstische wijsgeer Tswang Tse de wereld al met de uitspraak dat een mens ook op aarde in de hemel kan leven.

Hemel en hel, vreugde en verdriet, stemmingen die je optillen of naar beneden trekken. Pendelen de meesten van ons daar niet een leven lang tussen heen en weer?

Is het niet een rugzak vol overtuigingen en conditioneringen die je met je meezeult, die ervoor zorgt dat je constant rusteloos en ontevreden bent en je je nooit helemaal aan het moment kunt overgeven? Toch biedt elk moment een kans je van deze ballast te ontdoen en met het onveranderlijke in jezelf kennis te maken…….

De Indiase goeroe Ramana Maharshi had daarvoor een eenvoudig recept. Iedere spiritueel zoeker die zijn rugzak voor hem leegschudde en zich daarmee voorstelde als ‘Dit ben ik’ – de egoïst, piekeraar, angsthaas, flierefluiter of verwaande kwast – stelde hij steevast de vraag: ‘Hoe weet je dat?’

Zo wees hij erop dat er, naast alle etiketten die je op jezelf en de wereld plakt, in je geest kennelijk nog iets aanwezig is wat al deze overtuigingen en gemoedstoestanden te boven gaat en van een afstand gade slaat. Hij noemde dat de waarnemer of getuige, het Zelf of je essentie.

Als je erin slaagt wat meer vanuit deze bron van licht, liefde en zuiver bewustzijn te leven en het ego wat minder de kans geeft voortdurend tussen het Zelf en de wereld in te gaan staan, zul je misschien ontdekken dat de hemel op aarde dichterbij is dan je denkt.