Matigheid

Te veel, te lekker, te goed, te … 

Matigheid is een ideaal dat tegenovergesteld is aan het vergaren van geld en luxe. Matigheid wil niet zeggen dat je je allerlei genoegens moet ontzeggen. Maar koop alles heel bewust, want een teveel aan spullen maakt onrustig. Wij maken gebruik van materie. Het is er voor ons en niet andersom. Door alles te matigen (consuminderen) ontwikkelen we bewustzijn. Maar alleen door te voelen (of naar je hart te luisteren) kunnen we voor onszelf bepalen wat er teveel is in ons leven.

MatigheidDoor Matigheid beseffen we wat we echt nodig hebben en dat is niet veel. We merken gaandeweg dat een veelheid aan gedachten, woorden, daden en spullen verzwarend werkt. Het is aan ons om dat voor onszelf uit te vinden. We kunnen niet weten wat er voor een ander nodig is en hebben er onze handen vol aan om dat voor onszelf uit te zoeken. Matigheid is ook handig voor ons spreken en oordelen, het behoedt ons voor ruzie en onenigheid. Matigheid is het hulpmiddel bij uitstek om je grenzen te bepalen als mens, en om die grenzen ook aan te houden in het omgaan met anderen en onszelf.

Tevredenheid, zelfbeheersing, opmerkzaamheid…. zomaar wat deugden die je kunnen helpen om matigheid te betrachten. Het gaat om kwaliteit i.p.v. kwantiteit.

Neem de tijd voor dingen….
Doe één ding tegelijk en doe het bewust ….
Zoek vaker de stilte op…

Deugdenyogalessen Matigheid:
5 & 12 november om 17:30 en 19:30 uur