Niemand is perfect

Als je om je heen kijkt zou je denken dat alles en iedereen altijd perfect moet zijn. Ons zelfbeeld wordt voor een groot deel bepaald door wat men in het algemeen mooi, goed of normaal vindt. Als je de reclame mag geloven ziet iedereen er niet alleen perfect uit (dankzij programma’s als Photoshop), maar heeft iedereen ook nog eens de ideale omstandigheden om zich heen. Tevredenheid kan je een andere kijk geven op jouw vermeende tekorten en op die manier bijdragen aan levensgeluk. Ik kwam laatst deze zin tegen en die verwoord het heel mooi: Als je niet altijd alles wilt hebben wat een ander heeft, dan ben je in het bezit van het mooiste dat er bestaat, tevredenheid.

Tevredenheid collage SLC yoga

Tevreden zijn met wie je bent en wat je hebt, ook al is dat (nog) niet zoals je het eigenlijk zou willen, dat is nog een hele kunst. Maar je kunt beginnen met dingen te accepteren zoals ze zijn. Accepteren dat je ongeduldig bent, dat je eigenwijs bent of dat je die andere baan nog niet hebt. Accepteren dat je in je hoofd bijna altijd een oordeel klaar hebt, terwijl je weet en vindt dat zoiets niet hoort. Het feit dat je het zelf al opmerkt, is het begin. Je moet je dit soort dingen altijd eerst bewust worden, om ze überhaupt te kunnen veranderen.

Ook zijn er bepaalde situaties waar je al tevreden over kunt zijn, omdat je weet dat het nog geen eindpunt is. Je bent dan onderweg naar een bepaald doel. De weg ernaartoe zit vaak vol mooie dingen en geeft al reden tot tevredenheid. Maar vooral tevreden zijn met jezelf, dat voelt heel erg goed. Als dat nog niet helemaal het geval is, gebruik dan deze affirmatie:

“Ik ben tevreden met mezelf.”

Zeg dit zo vaak als je wilt tegen jezelf. Zeg het hardop tegen jezelf als je voor de spiegel staat. Het voelt in het begin misschien een beetje raar, maar probeer het maar eens uit. En doe dan heel erg je best om het, terwijl je het zegt, ook echt te voelen, want dan zend je de bijbehorende energie de wereld in. Maar het mag natuurlijk ook gewoon in jezelf :-).